Dietetyka kliniczna to specjalizacja wyodrębniona w obszarze dietetyki ogólnej, zajmująca się głównie leczeniem człowieka chorego. Dietetyk kliniczny posiada wiedzę o tym jak żywić pacjentów na różnych etapach choroby tak, żeby nie dopuścić do jej rozwoju lub zaostrzenia objawów chorobowych.

Cel studiów

Celem studiów podyplomowych jest przygotowanie słuchaczy do prowadzenia leczenia żywieniowego i postępowania dietetycznego u osób z różnymi schorzeniami i problemami żywieniowymi, przewlekłymi chorobami metabolicznymi, jak zapobiegać i leczyć niedożywienie.

Adresaci studiów

Studia adresowane są do osób zajmujących się prowadzeniem poradnictwa dietetycznego
i leczenia żywieniowego w warunkach szpitalnych, ambulatoryjnych jak również poradnictwa indywidualnego.

Forma studiów

Kształcenie realizowane jest w systemie studiów niestacjonarnych w formie zajęć on-line.

Czas trwania studiów

Licz­ba se­me­strów: 2
Licz­ba go­dzin: 160

Program studiów

W pro­gra­mie stu­diów re­ali­zo­wa­ne bę­dą za­gad­nie­nia:

  • Podstawy żywienia klinicznego
  • Antropometryczna analiza i metody oceny stanu odżywienia
  • Leczenie żywieniowe dzieci i młodzieży
  • Leczenie żywieniowe i aktywność fizyczna kobiet – czynniki prenatalne i postnatalne
  • Dieta i leczenie żywieniowe w chorobach przewodu pokarmowego
  • Leczenie żywieniowe w chorobach nerek i układu moczowego
  • Leczenie żywieniowe w chorobach skóry i alergicznych
  • Leczenie żywieniowe w chorobach układu sercowo-naczyniowego
  • Leczenie żywieniowe w chorobach onkologicznych
  • Leczenie żywieniowe w chorobach reumatologicznych
  • Leczenie żywieniowe w chorobach metabolicznych i bariatrycznych
  • Żywienie w chorobach w wieku podeszłego
  • Kliniczna charakterystyka i planowanie diet

Warunki ukończenia studiów

Egzamin końcowy obejmuje zakres materiału prezentowanego w trakcie trwania studiów.

Studia kończą się egzaminem zdawanym stacjonarnie – bank pytań.

Jesteś zainteresowany naszą uczelnią? Czekamy na Ciebie!