Rodzaj studiów
Studia Podyplomowe
Czas trwania
Rok (2 semestry)
Forma
Niestacjonarne
Cena
3 100 zł
Cel studiów
Celem studiów podyplomowych jest podniesienie wiedzy i kwalifikacji w zakresie bezpieczeństwa zdrowotnego ludności. Studia stanowią praktyczne rozszerzenie aktualnych przepisów ustaw szeroko rozumianej higieny jak i działalności przeciwepidemicznej w zakresie chorób zakaźnych i pasożytniczych.
Adresaci studiów
Studia podyplomowe przeznaczone są dla absolwentów studiów wyższych kierunku: lekarskiego, pielęgniarstwa, chemii, biologii, fizyki, farmacji, zdrowia publicznego, dietetyki, fizjoterapii, kosmetologii, budownictwa, biotechnologii, technologii żywności, analityki medycznej, analityki mikrobiologicznej, promocji zdrowia oraz innych kierunków studiów po uprzednim uzyskaniu zgody kierownika studiów podyplomowych. W szczególności kierowane są do pracowników jednostek Państwowej Inspekcji Sanitarnej, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę oraz zyskać kompetencje umożliwiające między innymi awans zawodowy. Ponadto studia przeznaczone są dla pracowników administracji publicznej, w tym także samorządowej, a zwłaszcza wydziałów zarządzania kryzysowego, podmiotów zdrowotnych i oświatowych. Adresatami studium mogą być także pracownicy firm z przemysłu spożywczego zainteresowani poszerzaniem specjalistycznej wiedzy z zakresu bezpieczeństwa żywności oraz osoby zainteresowane samodoskonaleniem i podnoszeniem własnych kwalifikacji.
Forma studiów
Kształcenie realizowane jest w systemie studiów niestacjonarnych, na zjazdach prowadzonych raz w miesiącu, w soboty i niedziele.
Czas trwania studiów
Liczba semestrów: 2
Liczba godzin: 160
Program studiów
Program studiów przewiduje zapoznanie słuchaczy ze szczególnymi elementami wiedzy w zakresie:
- Badań laboratoryjnych w działalności inspekcyjnej.
- Finansowania jednostek budżetowych.
- Kontroli i postępowania administracyjnego w inspekcji sanitarnej.
- Nadzoru nad warunkami higieny środowiska dotyczącymi jakości wody przeznaczonej do spożycia w kąpieliskach, basenach oraz obiektach użyteczności publicznej.
- Nadzoru nad warunkami radiacyjnymi w środowisku.
- Nadzoru nad warunkami środowiska pracy w zakładach pracy.
- Nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności, żywienia, materiałami do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami.
- Nadzoru sanitarnego nad placówkami opieki, nauczania, wychowania oraz wypoczynku i rekreacji.
- Oświaty i promocji zdrowia.
- Prowadzenia działalności przeciwepidemicznej chorób zakaźnych i pasożytniczych.
- Systemu zarządzania jakością.
- Zapobiegawczego nadzoru sanitarnego.
Warunki ukończenia studiów
Egzamin końcowy obejmuje zakres materiału prezentowanego w trakcie trwania studiów.
Studia kończą się egzaminem zdawanym stacjonarnie – bank pytań.