Rodzaj studiów
Studia Podyplomowe
Czas trwania
Rok (2 semestry)
Forma
Niestacjonarne
Cena
3 500 zł
(dla studentów BSW 2 000 zł)
Adresaci
Studia skierowane są do: dietetyków, technologów żywienia, psychologów i psychoterapeutów, pedagogów oraz lekarzy i pielęgniarek.
Cel
- poszerzenie wiedzy i zdobycie umiejętności w zakresie innym niż tylko somatyczne, przyczyn odżywiania się i chorób związanych z niewłaściwym odżywianiem,
- zdobycie wiedzy opartej na najnowszych badaniach naukowych, dotyczącej wpływu czynników żywieniowych na zachowanie zdrowia i powstawanie wielu chorób,
- wskazanie czynników psychologicznych w występowaniu zaburzeń odżywiania,
- zapoznanie się z możliwościami skutecznego oddziaływania na zmianę zachowań w zakresie odżywiania,
- nabycie umiejętności motywowania do leczenia dietetycznego,
- umiejętne przygotowywanie programów edukacyjnych dla wybranych grup populacyjnych.
Czas trwania studiów
Liczba semestrów: 2
Liczba godzin: 160
Plan studiów:
MODUŁ DIETETYCZNO-MEDYCZNY:
- Anatomia i fizjologia odżywiania się
- Dietoterapia chorób cywilizacyjnych
- EBM w dietetyce
- Farmakoterapia w żywieniu
- Medyczne standardy terapii zaburzeń odżywiania się
- Podstawy dietetyki
- Trendy żywieniowe
- Żywienie kliniczne
- Technologia żywności i żywienia
MODUŁ PSYCHOLOGICZNY:
- Oddziaływanie środków masowego przekazu na odżywianie
- Poradnictwo psychologiczne i dietetyczne w zakresie odżywiania
- Psychologia osobowości
- Psychologia żywienia i zaburzeń odżywiania się
- Kliniczny zarys zaburzeń odżywiania się
- Socjologia jedzenia
Warunki ukończenia studiów
Egzamin końcowy obejmuje zakres materiału prezentowanego w trakcie trwania studiów.
Studia kończą się egzaminem zdawanym stacjonarnie – bank pytań.